Korektivne vežbe vs teretana

„Vežbe su vežbe, i svejedno je gde vežbamo, bitno je da smo aktivni.“ Ili:
„Ja ne mogu da vežbam pošto imam bolove ili krivu kičmu, ili ravna stopala.“
NIJE ISTINA!

Mi smo stvoreni za pokret. Fizička aktivnost je neophodna ukoliko želimo zdrav život. Fizička aktivnost utiče na motivaciju, koncentraciju, povećava nivo energije, samopouzdanja, poboljšava lični doživljaj sebe a samim tim i okruženja. Šetnje, trčanje, vožnja biciklom, vežbanje, sve su to aktivnosti koje bi trebalo da su sastavni deo našeg života.

Kada trenirate, ne treba na trening da gledate kao na tešku dnevnu obavezu, nego kao na sastavni deo vašeg dana i života.

Trening je vreme za vas. Promenite perspektivu gledanja na isti. Dužni ste svom telu da učinite sve da mu olakšate da izdrži vaš tempo života.

 

korektivne vezbe

Napravite razliku kada je bolja odluka korektivna gimnastika, a kada teretana.

Na primer:

Imate bolove u kolenu. Želite da trenirate i učlanite se u teretanu. Odlazite 3 ili 4 puta nedeljno, trčite 10 do 15 minuta na traci na početku svakog treninga. Nakon toga dižete tegove, radite na spravama sa opterećenjem, ali vam je jako neprijatno da radite sve te vežbe pošto imate bolove. Kažu da nije lako trenirati pa valjda mora tako. Trening vam je izuzetno težak i odbojan pošto imate bolove koji se pogoršavaju. OVO JE JEDNA OD NAJVEĆIH GREŠAKA!

Kada imate bolove, prvo idite na korektivne vežbe. Zašto? Zato što tome služe. Rade se ciljano da bolovi nestanu i da se otkloni uzrok. Više informacija o ovome možete pročitati ovde. Te vežbe svakako ne znače da se dižu tegovi ili neadekvatno jačaju mišići, pogotovo ne ako su bolovi za vreme izvođenja vežbi prisutni. Ako osetiš neprirodan bol prilikom izvođenja vežbe, odmah je prekini!

Tvrdoglavo nastavljate da trenirate, i stanje se pogorša. A radili ste toliko čučnjeva, iskoraka, skokova, i ojačali mišiće nogu. Ali bol ne prolazi. Na kraju ste morali da ležite u krevetu par dana da bi se mišići odmorili pošto niste mogli da se oslanjate na tu „bolnu“ nogu ni prilikom hodanja.

Ako se prvo uključite na korektivne vežbe u Vitruviani, nakon 2-3 nedelje ćete zaboraviti da ste ikada imali bolove!

korektivne vezbe

To svakako ne znači da ste za tako kratko vreme rešili problem, nego da ste na dobrom putu da ga definitivno rešite. Nakon što ste pripremili svoje telo, možete se učlaniti u teretanu. I sada trening nije agonija, nego uživanje i vreme za vas.

Uzrok bola može biti različit, a mi ćemo se koncentrisati na posturalni status. Ako imaš skoliozu, ona itekako može biti uzrok bola. I to nećeš rešiti u teretani. Ne zato što je teretana loša, nego zato što ne služi za to.
Za to služe korektivne vežbe. Jačaju tačno određenu grupu mišića da bi se korigovala odstupanja u posturi ili otklonili bolovi. Kada sve to prođe i dovoljno se ojačaju mišići, onda možete da se upišete u teretanu, ili na pilates, ili na neki drugi program koji vam odgovara. Ili možete da nastavite da trenirate u Vitruviani, samo ćete imati trening koji je prilagođen vašem „novom„ stanju bez bolova.

korektivne vezbe

U Vitruviani vežbaju ljudi koji imaju odstupanja u posturi ili koji imaju bolove. Njima je potreban poseban tretman i individualan pristup. To su jako ozbiljni problemi kojima je potrebno odgovorno pristupiti. Ako imaš ovakvu problematiku, ne znači da ne treba (ili ne možeš) da se baviš fizičkom aktivnošću. Korektivne vežbe su rešenje. Nikako odustajanje od aktivnosti.