Dobra postura menja život

Posturalni status je prozor sa pogledom na tvoju kičmu. Shodno tome, kičma je usko povezana sa mozgom, a dobra postura je ključ zdravlja. Zbog neaktivnog života i prekovremenog sedenja za kompjuterom, loša postura je bolest modernog doba.

Dobitnik Nobelove nagrade, dr Rodžer Speri, kičmu naziva motorom koji pokreće mozak. Po njegovom istraživanju, „90% stimulacije i zdravlja mozga je generisano pokretom kičme“, 90% energije mozga odlazi na procesuiranje i održavanje veze između tela i gravitacije.

Da li ste znali da stojanje podrazumeva upotrebu 640 mišića da održi u balansu 206 kostiju a da ne uklješti 45 milja nerava ili 60000 milja krvnih sudova?

To znači da samo 10% energije mozga odlazi na razmišljanje, metabolizam, imunitet i lečenje. Shodno tome, što je postura lošija više energije mozga odlazi na održavanje posture, ostavljajući nam sve manje energije mozga za razmišljanje, imunitet, metabolizam i lečenje.

Naši roditelji su bili u pravu kada su nas opominjali da se ispravimo, samo nisu znali zašto je to toliko važno.

Drugi način da saznamo zašto je postura toliko važna je npr. pojava neprijatnosti, trnjenja i bola ukoliko se dugo zadržavamo u neprirodnom položaju. Telo kao da nam govori „ne čini to!“

10 razloga da ti postane prioritet da imaš dobar posturalni status:

  1. Bezbolno kretanje i fleksibilnost
  2. Bolja koordinacija i balans
  3. Više energije
  4. Smanjenje stresa i anksioznosti
  5. Moguće maksimalne sportske performanse
  6. Produžena aktivnost
  7. Manja verovatnoća povrede
  8. Bolji san
  9. Sposobnost da duboko dišete
  • Poboljšanje mentalnog fokusa

Pokreni se da postaneš svesniji, preuzmeš kontrolu i poboljšaš uslove na poslu, kod kuće, dok se zabavljaš.. Počni da rešavaš ovakve probleme.

Kako da znaš da imaš lošu posturu?

Neki od pokazatelja su: neujednačena ramena i kukovi, glava pomerena unapred, nejednaka dužina nogu, upadanje kolena (X noge) itd.

Sva ova odstupanja u posturi se mogu korigovati korektivnim vežbama u Vitruviani. Mi pomažemo ljudima da unaprede kvalitet života, a dobra postura je ključna za zdravlje.