ravna stopala

Zašto je važno korigovanje ravnih stopala i zašto to ne sme da bude „normalna stvar“ sa kojom se pomirimo?

Ravna stopala i loše držanje kod školske dece su postali normalna pojava u današnje vreme. Često nam dolaze roditelji sa decom na pregled koji kažu: „sva deca u razredu imaju ravna stopala i to je normalno.“


To ne može biti normalno zato što većina dece ima. Ravna stopala mogu dovesti do daljih komplikacija. Ukoliko ih ne tretiramo na vreme, mogu prouzrokovati X noge, bolove u kukovima i lumbalnom delu kičme i na kraju deformitete kičmenog stuba.

Uzroci koji dovode do ravnih stopala su nasledni, ali postoje i neki spoljašnji faktori. Od naslednih faktora bitna je genska predispozicija, a od spoljašnjih faktora to su:

  • slaba fizička aktivnost,
  • loša ishrana (posebno gojaznost) i
  • neadekvatna obuća.

Kako da primetite da Vaše dete ima ravna stopala?

Obratite pažnju na to kako hoda I trči. Neki od znakova mogu biti trapavost u igri, zamor u nogama, bol u peti ili svodu stopala. Takođe, obratite pažnju da li se obuća deformiše posle nekog vremena nošenja.

Takođe, uz pomoć podoskopa na pregledu se može uočiti ovaj deformitet.

Ravno stopalo

Ravno stopalo

Važno je da deca budu fizički aktivna, da se hrane zdravo i da nose adekvatnu obuću. Ukoliko ste primetili da Vaše dete ima ravna stopala, korektivnim vežbama i nošenjem odgovarajućih uložaka za obuću je moguće rešiti ovaj problem.