Blog Vitruviana

Iako se u današnje vreme radosna dečija graja čuje sve manje u našim gradovima, ipak verujemo da ste primetili da se na dečijim igralištima pojavljuje sve veći broj dece koja imaju izražene probleme prilikom hodanja ili trčanja, odnosno, loše držanje tela. Jedan od tih problema predstavlja i deformitet nogu, koji se može javiti u dva oblika, nazvana „O“ i „X“ noge (latinski – genu varum i genu valgum, laički – „oks“ i „iks“ noge).

Veliki broj dece, u prvih par godina svog života, ima fiziološku tendenciju da razvije tzv. „O“ oblik nogu, kojeg (prilikom stajanja) karakterišu, manje ili više izražene, lučno razmaknute natkolenince, kolena i potkolenice, dok su sama stopala spojena. Ova vrsta deformiteta se češće javlja kod dece koja su forsirana da što pre prohodaju. U tom uzrastu, kosti su elastičnije i nedovoljno su čvrste, dok su sami mišići još uvek slabi da izdrže teret celog tela. Kod nešto starijeg uzrasta, pojava „O“ nogu je češće primećena kod dece koja treniraju fudbal, odnosno jahanje.

Najjednostavnije rečeno, „X noge“ predstavljaju takav položaj nogu kod kog su (prilikom stajanja) kolena priljubljena, dok su potkolenice i stopala razmaknuta – što izgledom podseća na slovo X. Ako posmatramo ovaj deformitet nogu na osnovu uzroka njegovog nastanka, onda možemo reći da se on javlja zbog dva tipa razloga:

  • idiopatski tip – kod kojeg se ne zna tačan uzrok nastanka ovog deformiteta, a nekad je prisutan čak i od rođenja (smatra se da je uzrok tome položaj fetusa u materici).
  • simptomatski tip – koji najčešće nastaje kao posledica prekomerne težine deteta ili kao jedna od posledica loše sraslog preloma u predelu kolena.

Ovaj deformitet, veoma često, predstavlja nus-pojavu ravnih stopala, koja dovode do unutrašnje rotacije potkolenice i napetih peronealnih mišića. Kod „iks“ nogu i mišići primicači u zglobu kuka postaju hronično napeti, te povlače i rotiraju natkolenicu ka unutra. Ovo je praćeno slabim i istegnutim glutealnim mišićima, a posebno je neaktivan gluteus medius, koji pruža najveći doprinos prilikom bočne stabilizacije kolena.

Blog Vitruviana

U drugoj i trećoj godini života kolena zauzimaju „X“ položaj, a tek od četvrte godine, noge dobijaju „normalan“ oblik prilikom stajanja. Svako odstupanje od normalnog razvoja zahteva kontrolu ortopeda i fizikalno lečenje koje daje odlične rezultate u tom periodu. Utvrđivanje postojanja deformiteta nogu se vrši putem kliničkog pregleda, a po potrebi, uz pomoć rentgenskog snimka. Pored toga što, očigledno, uzrokuju nespretnost prilikom hoda, zamor i osećaj neprijatnosti, ovi deformiteti – usled pogrešno raspoređenog opterećenja – dovode i do problema sa zglobovima nogu i uzrokuju nepravilan rast i razvoj kičmenog stuba, što vodi ka pojavi skolioze, kifoze i drugih deformiteta kičme.

Iz ovih razloga je veoma važno da deca koja imaju problem deformisanih nogu u „iks“ ili „oks“, rade vežbe za jačanje i ispravljanje kičmenog stuba, kako bi sprečila pojavu daljih komplikacija, kao i nastanak pomenutih deformacija kičmenog stuba. Lečenje deformiteta kolena, tačnije – nogu,  bi trebalo započeti u što ranijem uzrastu, jer je praksa pokazala da su rezultati, tada, najbolji. U procesu korekcije ovih deformiteta, najvažniju ulogu ima kineziterapija. Ova vrsta terapije obuhvata kako aktivne vežbe za jačanje slabe muskulature, tako i vežbe istezanja skraćenih mišića. Takođe, fizikalna terapija (uz korišćenje toplotnih procedura), kao i elektrostimulacija slabe muskulature, daju odlične rezultate u lečenju ovih problema. Kod većih deformiteta, primenjuje se „pasivna korekcija“ i to korišćenjem ortopedskih pomagala (tzv. „korektivnih šina“), koje se aplikuju noću.

Blog Vitruviana
Kako je „bolje sprečiti, nego lečiti“ mi Vam predlažemo da se odlučite za vežbe kineziterapije. Najbolje je da ih izvodite uz nadzor stručnjaka iz ove oblasti medicine, a svakako su i najmanje invanzivne, odnosno najzanimljivije Vašem detetu, u tom uzrastu.

Kod starije dece, pa i odraslih sa ovim problemom, vežbe bi prvo trebalo usmeriti  na jačanje mišića poput gluteus mediusa, uz istezanje aduktora (primicača) kuka, kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža prilikom aktivacije mišića ovog zgloba. Takođe, vežbe usmerene na aktivaciju mišića stopala dovode do ponovnog uspostavljanja unutrašnjeg svoda stopala i ispravljanja hoda. Ova aktivacija se kombinuje sa vežbama istezanja i tehnikama SMR (Self Myofascial Release) opuštanja mišića zadnje i spoljašnje lože „lista“ nogu.

U Centru za korektivnu gimnastiku „Vitruviana“, koji se nalazi u na Trgu republike broj 10 (do marta na prvom, a od marta na drugom spratu), u Novom Sadu, tim naših stručnjaka pruža Vam mogućnost da iskoristite jedinstven program korektivnih vežbi koje su posebno prilagođene svakom korisniku naših usluga (program koji se određuje tek nakon detaljno izvršenog pregleda), s ciljem da reše ili ublaže Vaše zdravstvene tegobe na najbrži i najefikasniji način. Ukoliko ste definitivno odlučili da poboljšate zdravlje svoje dece, kao i kvalitet svog života i svakodnevnog funkcionisanja, ovo je program za vas! Pozovite nas na 060-5986337 i zakažite pregled i konsultacije. Mi ćemo se pobrinuti da dobijete najkvalitetniji tretman u odnosu na zdravstveno stanje i potrebe Vas i Vaše dece, a da pritom vežbanje bude podjednako efikasno i opuštajuće.