Blog Vitruviana

Početak je godine i za mnoge ljude je to idealno vreme za donošenje odluka o promenama nekih loših životnih navika. Kažu da ljudi najčešće žele da promene svoje materijalno stanje i stanje svog zdravlja. Za ono prvo se pobrinite sami, ali oko pojedinih pitanja vezanih za ovo drugo smo spremni i obučeni da Vam pomognemo.

Odrastajući kao nečija deca (i unuci), često zanemarujemo brigu o sebi – jer to, uglavnom, drugi rade za nas. U periodu adolescencije brinu nas neke sasvim druge brige, iako neke od njih mogu biti veoma povezane sa našim fizičkim, a zatim i psihičkim zdravljem. Tek nakon što postanemo roditelji počinjemo ozbiljnije da pratimo zdravstveno stanje naše dece, a zatim i svoje. Mnogi od nas tek onda „otkriju“ ono što su ranije potiskivali – da imaju problem da se sagnu i podignu svoje dete, da ne mogu dugo da stoje na igralištu – a da ih ne zabole noge, kao i još mnogo sličnih problema. Kako sada brinemo i o svojoj deci, počinjemo više da obraćamo pažjnu i na njihove pokrete i, uopšte, držanje tela.

S obzirom na to da je većina današnje dece (pre svega, gradske) više zaokupljena modernim tehnologijama nego igranjem na ulici, može se reći da je njihovo odrastanje sve više praćeno problemima lošeg držanja (posturalni poremećaji), a zatim i zdravstvenim problemima koji se iz toga razvijaju. Medicinska nauka nas uči da postoje tri ključna perioda kada se posturalni poremećaji češće javljaju – a to su period kada se dete uspravlja, period kada kreće u školu i period puberteta. Posturalni poremećaji se mogu javiti na kičmenom stubu, grudnom košu, nogama i stopalima. Najčešći posturalni poremećaji kod dece su pojava tzv. „krilaste lopatice“, ravna stopala, kifoza, lordoza, skolioza, „X noge“, itd. Ako se ove promene uoče na vreme ili, još bolje, ako se spreče (preveniraju) naše dete ima bolje uslove za fizički zdravije odrastanje.

Blog Vitruviana

Prema skorašnjim podacima iz istraživanja sprovedenog na Fakultetu sporta i fizičkog obrazovanja, u Novom Sadu čak 80 posto školske dece ima problem sa lošim držanjem i ravnim stopalima. Čak i ona deca koja se bave nekim sportom nisu „imuna“ na ovaj problem jer se, u mnogim slučajevima, na tim treninzima zanemaruju vežbe „oblikovanja“ – kako su se ranije nazivale. Drugim rečima, može da se desi da (uprkos sportu kojim se bavi) dete i dalje ima problem sa lošim držanjem i da ga, čak i pogorša.

Zbog toga je preporuka da se dete, pre upisivanja na druge sportove (ili paralelno sa tim) upozna i sa vežbama korektivne gimnastike. Za one koji nisu sigurni šta se tačno podrazumeva pod pojmom korektivne gimnastike, najjednostavnije objašnjenje je da se radi o grani kineziterapije (korišćenje pokreta u svrhu lečenja) koja se bavi prevencijom i korekcijom lošeg držanja tela kod dece i odraslih, korišćenjem pokreta, odnosno posebno odabranih vežbi. Ove vežbe imaju za cilj prevenciju (sprečavanje nastanka) ili korekciju (ispravljanje) posturalnih deformiteta.

Zašto je korektivna gimnastika najbolje rešenje za gore pomenute probleme? Osnovni razlog leži u činjenici da je to program vežbi koji je prilagođen svakoj pojedincu – bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje. Lični pristup, uz nadzor i savete stručnih lica (pre svega kineziterapeuta i fizioterapeuta) omogućava da se program vežbi razvije posebno ili prilagodi potrebama svakog od nas. To omogućava da i roditelji, lii čak deke i bake, vežbaju zajedno sa svojom decom, odnosno unucima. U zavisnosti od slučaja do slučaja, koristi se širok opseg vežbi: pasivne (vežbe disanja u određenim pozicijama), vežbe sa sopstvenom kilažom, vežbe sa dodatim otporom ili opterećenjem, vežbe izdržljivosti, istezanja i opuštanja. Iako nema strogo određenih pravila, treninzi u okviru programa korektivnih vežbi obično traju oko sat vremena i odvijaju se 2-3 puta nedeljno.

Iako su polaznici korektivne gimnastike najčešće deca, nemojte zaboraviti da su toj deci potrebni zdravi roditelji koji mogu da ih prate, kako u igri, tako i u redovnim aktivnostima. Tempo i način savremenog života, često nas u sve ranijim godinama vodi ka problemima sa držanjem tela, čak iako ih nismo imali u periodu odrastanja. Zato je i vreme da učinite nešto za Vas i Vašu decu ili unuke i zajedno počnete da primenjujete vežbe korektivne gimnastike, pod nadzorom iskusnih instruktora, koji će Vam pomoći da ih pravilno obavite i što bolje shvatite njihov značaj.

Blog Vitruviana

U Centru za korektivnu gimnastiku „Vitruviana“, koji se nalazi u na Trgu republike broj 10 (do marta na prvom, a od marta na drugom spratu), u Novom Sadu, tim naših stručnjaka pruža Vam mogućnost da iskoristite jedinstven program korektivnih vežbi koje su posebno prilagođene svakom korisniku naših usluga (program koji se određuje tek nakon detaljno izvršenog pregleda), s ciljem da reše ili ublaže Vaše zdravstvene tegobe na najbrži i najefikasniji način. Ukoliko ste definitivno odlučili da poboljšate zdravlje svoje dece, kao i kvalitet svog života i svakodnevnog funkcionisanja, ovo je program za vas! Pozovite nas na 060-5986337 i zakažite pregled i konsultacije. Mi ćemo se pobrinuti da dobijete najkvalitetniji tretman u odnosu na zdravstveno stanje i potrebe Vas i Vaše dece, a da pritom vežbanje bude podjednako efikasno i opuštajuće.