NOVA GODINA-NOVA JA
DA LI SE VRTITE U KRUG?

Pripreme za Novu godinu su počele. Svi smo motivisani da menjamo ili usavršavamo neke stvari i da ispunjavamo nove ciljeve. A šta je sa spiskom ciljeva za 2018. godinu? Da li su ti ciljevi ispunjeni ili se spisak izgubio već u februaru kada se završila praznična euforija?

Da li ste motivisani?

Svi mi prolazimo kroz periode u životu kada imamo više ili manje volje da uradimo stvari koje moramo. I svi se u nekom momentu umorimo od svih tih obaveza koje se gomilaju čak i na dnevnom nivou. I to je normalno. Imamo iste probleme i blokade. Ne možemo uvek biti motivisani i imati volje za nove radne pobede.

Šta kada nema volje i motivacije?
Da li previše odugovlačite zato što nemate volje?

motivacija

Kada se to desi potrebno je da se saberete. Dobro promislite i isplanirajte obaveze koje morate da uradite. Neke stvari prosto morate, iako vam je neprijatno jer nema volje ni motivacije. Nađi način da motivišeš samu sebe. Promeni perspektivu. Stisni zube, odradi to što ti teško pada i onda ćeš videti kako se motivacija vraća.

Za redovno vežbanje je takođe potrebna motivacija. Ima dana kada ujutru ustanete umorni, a napolju je hladno i pada kiša. I onda vam padne na pamet: neću danas na trening, nisam raspoložena. Radije bih ostala u toplom domu i ležala ceo dan.
Onda nakon par dana opet treba da idete na trening, i opet vam se ne ide. Opet odlučite da nećete ići i to još samo ovaj put. Nakon par dana ćete odustati pošto ste već izostavili par treninga pa nema smisla vraćati se. Zaslužili ste pauzu, pošto ste bili redovni na treninzima neko određeno vreme i zato zaslužujete nagradu za svoj trud. A nagrada je odustajanje. Onda se bolovi vraćaju, osećate se sve lošije i slabije i na kraju se vratite na startnu poziciju. Kao da nikad niste ni vežbali. Umarate se dok se penjete uz stepenice ili dok nosite kese sa namirnicama iz kupovine. Bole vas leđa prilikom ustajanja iz kreveta ili prekomernog sedenja na poslu. Nemate volje, umorni ste konstantno pošto nemate energije. I tako u krug.
I šta sada?

Disciplina, kao i menjanje navika (ili usvajanje novih) su ključne stvari da bi se postigli rezultati koje smo zamislili.

Ako ste odlučili da trenirate, neka to bude zbog poboljšanja fizičkog i zdravstvenog stanja, a ne zbog toga što se približava Nova godina ili zbog toga što je to sada popularno. Trening shvatite kao sastavni deo vaše svakodnevnice, a ne kao neku tešku obavezu. To je vreme za vas.

Bitno je samo da dođete na trening. Kad ste već došli, odradićete ga sigurno. Kada se dvoumite da li da dođete na trening, nemojte dozvoliti da imate opciju da ne dođete. Izbrišite tu opciju iz glave.

Kada vam se ne ide na trening, postavite drugačije stvari u glavi: odlaskom na trening ću unaprediti svoje zdravlje i fizičko stanje. Moje telo je zaslužilo da uradim sve što mogu da mu pomognem da isprati sve moje aktivnosti. Treniram zbog sebe i svog zdravlja, a ne zbog nekog drugog. Radi se samo o meni.

happiness

Mark Friman u svojoj knjizi „Razgibavanje mozga“ kaže:
„…Taj završetak sve vreme će da vas kopka, da vas kljuca u potiljak i nećete moći da se usredsredite ni na šta drugo. Zašto onda ne biste jednostavno naručili večeru, otvorili flašu vina i odgledali seriju? Stvarno ste se trudili da ne jedete svako veče gotovu hranu, da spremate nešto zdravo, ali šta sad-nešto morate da jedete! Tačno je i da ste pre nekoliko meseci odlučili da ćete piti samo u društvu, ali tada ste bili u ozbiljnoj vezi. Niste računali na to koliko je teško biti sam. Uostalom, ne treba vam ničija dozvola da biste radili ono što želite. Ovo će da bude samo jedno bezazleno prijatno veče, malo opuštanja posle naporne nedelje. Meditiranje i kuvanje mogu da sačekaju do sutra…“

„To je matematika zavisnika. Vaš briljantni mozak, pobednik u mnogim raspravama, u stanju je da uoči i najsitniju pukotinu u vašim planovima i pretvori ih u jednačinu koja vas vraća pravo tamo gde ne želite da budete.“

Poznato zar ne?
Zato promenite perspektivu gledanja na stvari. Disciplina je ključna u usvajanju novih navika. Decembar je idealan da započnete usvajanje novih zdravih navika. Više smo motivisani u decembru pošto vlada euforija zbog praznika i imamo više volje da zacrtamo nove ciljeve. Iskoristite ovaj period i počnite već danas. Nema potrebe da čekate početak godine.