Kifoza

„Narodski“ rečeno – kifoza predstavlja pogrbljenje, odnosno iskrivljenje kičmenog stuba, najčešće u visini grudnog koša, a najuočljivija je u sedećem i stojećem položaju, odnosno prilikom kretanja. Osobe koje boluju od kifoze imaju karakterističan „stav“ koji se ogleda u povijenosti ramena i glavi isturenoj ka napred, pa sama kičma izgleda kao da ima grbu. Iako se najčešće javlja u periodu puberteta, ova pojava je posebno vidljiva i kod starijih žena (u kombinaciji sa osteoporozom), pa su u srednjem veku pisci bajki i roditelji plašili decu pripisujući ovaj izgled vešticama.

Kifoza je ponekad praćena i određenim deformitetom stopala, a javlja se i veoma neprijatan bol u leđima i ramenima. Nažalost, usled loših životnih navika koje sve češće prate karakterišu savremenog čoveka (pretežno sedentarni položaj tokom većeg dela dana, povijenost glave i ramenog pojasa ka ekranu monitora ili telefona… ) ovaj deformitet kičme se može razviti i pre starosti; a često se javlja i kod dece koja naglo izrastu, a da pri tom nemaju dovoljno razvijene mišića leđa i trbušnog zida.

Ako posmatramo životno doba kada je pojava kifoze najizraženija, možemo primetiti par karakterističnih momenata u životu svakog od nas, a to su:

Period uspravljanja deteta – uspravljanje deteta u ranom životnom dobu, bi trebalo da bude pirodno i postepeno (a ne „isforsirano“ od strane nestrpljivih roditelja), jer mišići deteta nisu u početku dovoljno razvijeni da izdrže težinu celog tela u uspravnom položaju.

Period polaska deteta u školu – u ovom periodu se javlja prvi susret sa teškom školskom torbom (koja bi trebalo da se nosi na oba ramena ili da ima točkiće, odnosno da dete počne da nosi ranac tek kada ojača). Takođe, deca se tada prvi put sreću sa specifičnim i dugotrajnim položajem sedenja u klupi.

Period puberteta – je doba života u kojem dolazi do naglih promena, a pored ostalog, do bržeg rasta kostiju i problema sa mišićima koji bi trebalo da isprate njihovu dužinu.

S druge strane, gledano sa pozicije uzroka, kifoze možemo podeliti u četiri grupe, pa se tako javljaju četiri vrste kifoze:

  • STEČENE KIFOZE – nastaju usled slabo razvijene leđne muskulature ili kao posledica nekih teških oblika reumatskih ili respiratornih oboljenja.
  • POSTURALNE KIFOZE – najčešće nastaju u adolescentnom dobu, a javljaju se usled lošeg držanja tela, odnosno istezanja ligamenata i mišića koji povezuju kičmene pršljenove. Nisu praćene intenzivnim bolom i češće su prisutne kod devojčica, nego kod dečaka.
  • KONGENITALNE KIFOZE – ili tzv. „urođene kifoze“, kod kojih su osobe sa ovim deformitetom rođene sa nedovoljno razvijenom kičmom. Stanje ovakve kičme se može dodatno pogoršati tokom života, pa je ponekad potrebno intervenisati i operativnim putem.
  • ŠOJERMANOVE KIFOZE – ove vrste kifoza se češće javljaju kod dečaka, a karakterišu ih promene u izgledu samih kičmenih pršljenova (koji su klinastog, umesto pravougaonog oblika). Prilikom povećane fizičke aktivnosti, dugog stajanja ili sedenja, može se javiti i jači bol.

Pored ove podele, kifoze se često razdvajaju i na tzv. funkcionalne i strukturalne kifoze. Funkcionalna kifoza se još naziva i postularnom kifozom ili kifotičnim lošim držanjem. Kod ovog vida poremećaja, ne dolazi do promena na koštanom tkivu, već isključivo na mekom, mišićnom tkivu; pa se zato ove kifoze mogu korigovati uz adekvatne korektivne vežbe i nadzor fizioterapeuta. Strukturalne kifoze su one kifoze kod kojih su se javile promene na svim mekim, ali i na koštanom tkivu; pa je zato njih mnogo teže korigovati. Kod ovih vrsta kifoze pokretljivost je umnogome otežana, a u težim oblicima je i nemoguća.

Kao što je već rečeno, uzroci pojave ovog problema mogu biti raznovrsni, a ponekad kao „okidač“ može da se javi i preterana količina stresa, ali isto tako i nedostatak odmora i kvalitetnog sna. Čak i male promene na kičmenom stubu mogu da prouzrokuju bolove u leđima, poremećaj cirkulacije, glavobolje i loš san. Kod najtežih oblika kifoze, može doći i do pratećih problema u radu srca i pluća.

Kriva kicma - Blog

Da bismo sprečili pojavu kifoze ili ublažili njene posledice u slučajevima kada je već prisutna, potrebno je da učinimo nešto za sebe i da promenimo svoje životne navike. Korektivne vežbe i fizikalna terapija sprovedene od strane dobro obučenih i iskusnih specijalista predstavljaju jednostavan, ali izuzetno efikasan odgovor u rešavanju ovog problema. Cilj svih ovih vežbi i tretmana je da ojačaju muskulaturu leđa, trbuha, ramena i ruku, ali i da razviju svest kod dece i odraslih ljudi o značaju pravilnog držanja tela, vežbanja i zdravih životnih navika. Ponekad se u cilju ubrzanja i pospešenja samih vežbi, preporučuje i nošenje tzv. „midera“ koji se, naročito kod dece, pokazao vrlo korisnim.

U Centru za korektivnu gimnastiku „Vitruviana“, koji se nalazi u na Trgu republike broj 10 (na drugom spratu), u Novom Sadu, tim naših stručnjaka pruža Vam mogućnost da iskoristite jedinstven program korektivnih vežbi koje su posebno prilagođene svakom korisniku naših usluga (program koji se određuje tek nakon detaljno izvršenog pregleda), s ciljem da reše ili ublaže Vaše zdravstvene tegobe na najbrži i najefikasniji način. Ukoliko ste definitivno odlučili da poboljšate zdravlje svoje dece, kao i kvalitet svog života i svakodnevnog funkcionisanja, ovo je program za Vas! Pozovite nas na 060-5986337 i zakažite pregled i konsultacije. Mi ćemo se pobrinuti da dobijete najkvalitetniji tretman u odnosu na zdravstveno stanje i potrebe Vas i Vaše dece, a da pritom vežbanje bude podjednako efikasno i opuštajuće.