Sve o Schroth metodi – ko je bila Katarina Schroth?

Katarina Šrot je rođena u februaru 1894. godine u Nemačkoj.  Imala je ozbiljnu skoliozu  pre nego što je odlučila da razvije drugačiji pristup lečenja za sebe.

Inspirisana balonom, pokušala je da koriguje deformitet selektivnim disanjem, tj naduvavanjem određenih delova kako bi uticala na skoliozu. Takođe je pokušavala da utiče na krivine kičme određenim  korektivnim pokretima. Otkrila je da može da kontorliše posturu samo ako je sagleda iz drugačije perspektive.

Od 1921. godine, ovaj način lečenja je počeo da se sprovodi, a u kasnim 40-im je podržan od strane njene ćerke, Kriste Šrot. Ovaj način lečenja skolioze je podrazumevao specifičnu korekciju posture, zauzimanje korektivnih položaja uz disanje na posebne disajne zone.

Posle Drugog svetskog rata, Katarina i njena ćerka se sele u Zapadnu Nemačku gde otvaraju mali institut koji je konstantno rastao. Lečeno 150 pacijenata koji su prošli tretman koji je trajao  6 nedelja po ovoj metodi.  80-ih godina, institut je preimenovan u „Katarina Šrot Kliniku“.

70-ih godina, njena ćerka Krista Lehnert Šrot nastavlja da razvija metod  i uvodi osnovnu klasifikaciju koju i danas koriste fizioterapeuti.  Otrkila je značaj lumbo-sakralne krivine i sve to opisala u svojoj knjizi.

U to vreme, naglasak je bio na korekciji karlice a prvobitno definisan tretman od strane Katarine Šrot se polako gubio. To je bio period kada je ovaj metod postajao sve  komplikovaniji  pošto se pažnja posvetila sitnim odstupanjima, dok su se najvažnije krivine i problemi gubili iz vidokruga.

Sadržaj, vreme rehabilitacije i pacijenti su se vremenom menjali i prilgođavali. Danas, tretman je prilagođen pacijentima u smislu skraćenja vremena lečenja kao i uvođenja obuka, ali se program i dalje zasniva na originalnom pristupu trodimenzionalnog tretmana skolioze po Katarini Šrot.

Schroth metod je trenutno jedan od najuspešnijih u lečenju skolioze. Ovo je neoperativni metod koji je podržan od strane nemačkog zdravstvenog sistema. U Srbiji se primenjuje od nedavno, ali se, kako vreme prolazi, sve više primenjuje.

Terapija podrazumeva 10 individualnih tretmana sa Schroth terapeutom nakon kojih je pacijent obučen da vežbe izvodi samostalno.